For å lage fløtegratinerte poteter trenger du:
2,5 dl. kremfløte
2,5 dl. Melk
Baconkrydder (Cheesy)
3-4 store poteter
1 stk. gul løk
Litt hvitløk hvis du liker det, helst fersk
Ca. 300 g. raspet ost (f.eks Mozerella)
Tips: Dersom du ønsker en rikere smak på dine fløtegratinerte poteter, så kan du kutte ut melk og bare bruke fløte, som da blir 5 dl. kremfløte totalt
Så gjør vi slik som dette:
- Varm opp melk og fløte til kokepunktet
- Kutt opp poteter og løk og legg så skivene som takstein i ei ildfast form. Husk å dryss litt Cheesy Baconkrydder (og fersk hvitløk) mellom lagene
- Hell melkeblandingen over og sett formen inn i stekeovnen
- Stekes midt i ovnen på ca. 200 grader i 60 min.
- Når det er gått 45 min, ta ut formen og dryss osten på og stek så videre i 15 minutter. (Osten kan også strøs på i starten av hvis du er en av de folkene)
Bon appetit, du har fortjent det
Potetfakta for folket
Vår kjære potet ble et fast inventar i åkrene i Peru for over 10.000 år siden, så vi har mye å takke dem for. Hvem som oppfant fløtegratinerte poteter er enda et mysterium.
Vi i Europa var ganske sent ute med potetdyrking siden den ikke ankom vår verdensdel før på 1500-tallet. Først til Spania, så til Storbritannia, og deretter spredte den seg til resten av Europa ikke lenge etter.
Den erstattet raskt neper og kålrabi/kålrot som den dominerende matkilden, og takket være dens villighet til å vokse overalt mettet den flere munner.
Poteten består av ca. 80% vann og er i besittelse av mye mindre kalorier enn rist og pasta. Dette hindrer den ikke i å ha mer næringsstoffer enn sistnevnte. Den er en veldig god kilde til bl.a C-vitamin, jern og kalium.
Hver person i Norge spiser i gjennomsnitt 60 kg. poteter i året.
Poteten er ikke i slekt med sofapoteten.