Fløtegratinerte poteter med hvitløk

Fløtegratinerte poteter i rund form på et middagsbord omgitt av ferske grønnsaker og urter
Elsket av alle, hatet av ingen

For å lage fløtegratinerte poteter trenger du:

2,5 dl. kremfløte
2,5 dl. Melk
Baconkrydder (Cheesy)
3-4 store poteter
1 stk. gul løk
Litt hvitløk hvis du liker det, helst fersk
Ca. 300 g. raspet ost (f.eks Mozerella)

Tips: Dersom du ønsker en rikere smak på dine fløtegratinerte poteter, så kan du kutte ut melk og bare bruke fløte, som da blir 5 dl. kremfløte totalt

Så gjør vi slik som dette:

  • Varm opp melk og fløte til kokepunktet
  • Kutt opp poteter og løk og legg så skivene som takstein i ei ildfast form. Husk å dryss litt Cheesy Baconkrydder (og fersk hvitløk) mellom lagene
  • Hell melkeblandingen over og sett formen inn i stekeovnen
  • Stekes midt i ovnen på ca. 200 grader i 60 min.
  • Når det er gått 45 min, ta ut formen og dryss osten på og stek så videre i 15 minutter. (Osten kan også strøs på i starten av hvis du er en av de folkene)

Bon appetit, du har fortjent det

Potetfakta for folket

Potet formet som et hjerte liggende på en striesekk på et bord
Forkjærlighet for potet i over 10. 000 år

Vår kjære potet ble et fast inventar i åkrene i Peru for over 10.000 år siden, så vi har mye å takke dem for. Hvem som oppfant fløtegratinerte poteter er enda et mysterium.
Vi i Europa var ganske sent ute med potetdyrking siden den ikke ankom vår verdensdel før på 1500-tallet. Først til Spania, så til Storbritannia, og deretter spredte den seg til resten av Europa ikke lenge etter.
Den erstattet raskt neper og kålrabi/kålrot som den dominerende matkilden, og takket være dens villighet til å vokse overalt mettet den flere munner.

Poteten består av ca. 80% vann og er i besittelse av mye mindre kalorier enn rist og pasta. Dette hindrer den ikke i å ha mer næringsstoffer enn sistnevnte. Den er en veldig god kilde til bl.a C-vitamin, jern og kalium.
Hver person i Norge spiser i gjennomsnitt 60 kg. poteter i året.

Poteten er ikke i slekt med sofapoteten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *