Honning, bier og humler

Glade humler elsker å pollinere, men visste du at de ikke lager honning?
Bzzz bzzz bzzz bzzz

Nå har våre lodne venner surret rundt i en måneds tid, det samme har biene (de få som er igjen). Sistnevnte er også ansvarlige for å gi oss honning. Men det de begge har til felles er at de er veldig opptatt med å pollinere.
Man trenger verken å være sur eller et surrehode for å skjønne at dersom våre pollinerende venner forsvinner så forsvinner vi også. Heldigvis har dette fått mye oppmerksomhet, og vi alle oppfordres til å gjøre vårt for å bevare nyttige insekter. Sure naboer derimot, de kan bare holde seg inne.

Den letteste måten å bidra på er å øke antall bie- og humlevennlige blomster og planter i blomsterbedet, henge opp et par insekthotell, og unngå å bruke gift i hagen. For husk; redder du humlen så redder du også deg selv.

Lavendel – Lavandula

Lavendel scorer høyt på lista hos både oss mennesker og humlene. Selv om dens opprinnelse er fra middelhavslandene så tåler den norsk klima meget bra. Og da er det nesten obligatorisk at Honninggutta tryller frem en skikkelig smaksrik lavendelhonning.
Vi har også andre typer honning tilgjengelig. Ta gjerne en kikk i nettbutikken vår.

Når vi først er inne på fortreffelige smaker kan vi også anbefale grønn te med ingefær og sitron fra Cema. Grønn te alene er jo et vidundermiddel for kroppen, men ved å tilsette ingefær og sitron blir det hele som smør på flesk.
Her er det bare helsefordeler å hente. Ønsker du et hint av sødme kan du bruke f.eks en liten klatt med lavendelhonning. Er det for varmt og trenger noe kjølende å leske deg på? Lag iste istedenfor. For våre teer er like gode kalde som varme.

Litt honningfakta

Honning, også kalt for flytende gull, i glasskrukker på terassebord
Flytende gull, spiselig også!

Honning har vært en del av menneskets historie i over 8000 år. Og vi kommer garantert til å ta med oss både bier og humler den dagen vi koloniserer andre planeter. For det ville vært dumt å avbryte et 8000 år langt forhold.
I det 11. århundre ble honning brukt som betalingsmiddel i Tyskland, og mynter fra antikkens Hellas var prydet med bier. (Det samme var den norske 10-øringen fra 1900-tallet.)
Det flytende gullet er kommet for å bli, men det kan raskt endres dersom vi ikke tar vare på våre pollinerende venner. Derfor er det viktig at vi gjør vårt for å passe på at de ikke forsvinner.

1 thoughts on “Honning, bier og humler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *